BNCR

Gistermiddag had ik een afspraak met Dott.ssa Paola Puglisi van de Biblioteca Nazionale Centrale di Roma. In de collectie van de Sala Romana van deze bibliotheek zijn 52 tekeningen van Caspar van Wittel te vinden, verdeeld over vier groepen: “Vedute di Roma” (19 tekeningen), “Vedute dei dintorni di Roma” (14 tekeningen), “Vedute di altre città d’Italia” (9 tekeningen) en “Vedute diverse” (11 tekeningen).

Vorig jaar heb ik alle tekeningen mogen zien en een aantal van zeer dichtbij mogen bestuderen, wat mij veel interessante informatie opleverde. Naast de collectie tekeningen bezit de BNCR ook een van de drie versies van het eerste manuscript van Cornelis Meyer (zie eerder), welke ik vorig jaar ook uitgebreid mocht inzien. Dit keer was ik er ‘alleen’ om Paola Puglisi bij te praten over mijn onderzoek en mijn contact met haar te onderhouden. Ze is heel aardig en behulpzaam en spreekt bovendien goed Engels dus het is altijd fijn om haar weer te zien en spreken.

Paola organiseerde samen met Margherita Breccia Fratadocchi in 2013 de tentoonstelling in de BNCR over de tekeningen van Van Wittel. Helaas te vroeg voor mijn onderzoek, maar de catalogus is een fijne bron van informatie (en inspiratie).

Om jullie een idee te geven van beide dames, bijgaand twee linkjes naar korte video’s over de tentoonstelling en de tekeningen. In het Italiaans maar misschien toch leuk om te zien. (Voor mensen die mijn onderzoeksperikelen op Facebook hebben gevolgd zijn ze al bekend, maar ik vond het leuk ze ook op dit blog nogmaals te delen.)

http://www.unabibliotecaunlibro.it/video?ID=2&PID=1

http://www.unabibliotecaunlibro.it/video?ID=3&PID=1

 

2 gedachten over “BNCR”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: