Meta Sudans

Gisteravond kwam ik bij mijn leeswerk in de KNIR-bibliotheek een afbeelding tegen van de Meta Sudans door Giacomo Lauro (@Gloria: uiteraard kwam ik deze tegen in “Baroque Antiquity”!).

meta sudans lauro

Vorig jaar op FaceBook schreef ik hier al over:

“Caspar heeft meermaals het Colosseum geschilderd en van verschillende kanten. Er zijn schilderijen met “l’Arco di Costantino” (de Boog van Constantijn), maar ook gezien vanaf of met “la Meta Sudante”. Wat dat nu precies betekende begreep ik niet, in het Nederlands vertaald: de zwetende helft of de zwetende kern?? Gelukkig had mijn achterbuurman in de bibliotheek met zijn archeologische achtergrond het antwoord!
 De Meta Sudans was een monumentale fontein in het oude Rome, gebouwd rond 80 tijdens de regering van keizer Titus. De fontein stond op het plein ten zuidwesten van het Colosseum en stond op het kruispunt van vier stadsdistricten. Een “meta” was een keerpaal op de “spina” (=de verhoogde afscheiding in het midden van de renbaan in een Romeins circus, waar de renwagens omheen moesten rijden). De meta was dus waar de wagenrenners moesten keren. Deze keerpalen waren kegelvormig, net als de fontein. “Sudans” betekent zwetend en waarschijnlijk liep het water van bovenuit langs de buitenkant van de kegel omlaag. De fontein was opgebouwd uit beton en baksteen en de kegel was bekleed met marmer. Men schat dat de fontein minstens 17 meter hoog moet zijn geweest. 
In de tijd van Caspar was de fontein net als de meeste antieke monumenten al vervallen maar de negen meter hoge betonnen kern heeft klaarblijkelijk nog tot 1936 overeind gestaan (toen hij werd afgebroken door Mussolini die een grote weg liet aanleggen langs het Colosseum).”

Het is grappig om te merken dat mijn kennis over Rome dankzij het onderzoek naar Caspar meegroeit. Ook over dingen die misschien niet direct met Caspar als schilder te maken hebben. Maar het zijn ook juist die leuke kleine weetjes of lijntjes naar andere dingen die het onderzoek soms heel leuk maken.

Onderstaand een link naar een reconstructie van de Meta Sudans (ook een leuke site om nog andere reconstructies te bekijken) en bijgaand natuurlijk een Van Wittel met rechts de overgebleven resten van de Meta Sudans (voor de Boog van Constantijn).

http://www.unicaen.fr/cireve/rome/pdr_virtuel.php?numero_image=0&virtuel=metaSudans

colosseum_and_the_arch_of_constantine 23.11.25

 

Eén gedachte over “Meta Sudans”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: