Puzzelen…

Met alle kennis die ik in de archieven heb weten te vergaren ben ik vandaag aan de slag gegaan om te proberen alle gegevens op een rijtje te krijgen. Wie, wanneer, wat, welke leeftijd, etc. Het is een ongelooflijke brij aan informatie die ik tracht helder te krijgen door enorme spreadsheets te maken met alle vergaarde info en vanuit welke bronnen.

Neem bijvoorbeeld alle verschillende in de literatuur genoemde geboortejaren van Caspar. Het gaat dan om minstens vijf verschillende jaren: 1647, 1653, 1656, 1658 en 1659. In eerste instantie ga ik dan kijken naar welke publicaties dit zijn, door wie geschreven, van wanneer ze zijn en op welke bronnen ze zich baseren. Dit kan nog wel eens een beetje lastig zijn omdat de een ook rustig naar de ander kan verwijzen of gewoon iets heeft overgenomen van een ander. De meest betrouwbare bronnen zijn vaak ofwel uit de tijd van Caspar zelf ofwel baseren zich op bronnen uit die tijd. Maar dan komt de volgende stap. Want welke van die bronnen, hoe contemporain ook, is geloofwaardiger en dus betrouwbaarder dan de ander? Moeten we de inscriptie op de grafsteen geloven of de vermeldingen in de parochieboeken? En als die niet met elkaar overeenkomen, welke is dan het meest solide? Want een grafsteen is wel zo officieel als je maar vinden kunt maar is maar een enkel object. De parochieboeken hebben ieder jaar een vermelding maar door wie werden die geschreven? Hoe getrouw de waarheid was die kapelaan of pastoor bij het noteren van de leeftijden van de bewoners? En de parochieboeken met de bevolkingslijsten werden ieder jaar met Pasen opgesteld dus het kan ook best het geval zijn dat er in een jaar ineens iemand niet ouder is geworden of twee jaar ouder is geworden. Dus dan moet ik ook nog nagaan in welk jaar op welke datum Pasen viel. Kortom en dus: een grote puzzel!

De spreadsheets helpen me om iedere bron te herleiden en benoemen maar ook om te rekenen hoe de verschillende bronnen uitkomen op verschillende geboortejaren. Als je bijvoorbeeld de tekst op de grafsteen neemt die zegt dat Caspar 83 jaar oud was toen hij stierf in 1736, dan reken ik in mijn spreadsheet uit dat zijn geboortejaar dan 1653 moet zijn geweest. Dit is ook de redenering die Briganti aanhield, zoals ik al eerder vertelde ging hij er van uit dat de tekst op de grafsteen de meest betrouwbare bron was. Ik was tot nu toe geneigd hem hierin te volgen, hij en Morelli (een andere bron) hebben beide veel archiefwerk verricht. Ik vind echter dat ik een aantal stukken toch echt met eigen ogen gezien moet hebben voor ik definitief de redenering van Briganti en Morelli volg dan wel mijn eigen conclusies kan (en wil) trekken. Ik heb het al die tijd als een soort los eindje in mijn hoofd gehad en wil deze maand proberen hier definitief voor mezelf uit te komen, met welke uitkomst dan ook.

Dat betekent dus inderdaad dat ik dan ook het werk er voor moet verrichten, wat letterlijk inhoudt dat je hele dagen in archieven zit en zoals vandaag een hele dag in de bibliotheek aan het puzzelen bent met de verschillende bronnen. Het archief is morgen voor de laatste keer open voordat het voor de zomerperiode sluit en ik heb zojuist besloten om toch nog een laatste poging te doen om een paar lacunes op te vullen. Zo zou ik graag van de laatste twee jaren van Caspar de “Stati d’anime” nog willen vinden om te kijken of die consistent zijn met die van de jaren ervoor. Dat zijn namelijk verschillende parochies omdat Caspar en zijn vrouw een jaar voor hun dood nog zijn verhuisd.

Morgen dus weer vroeg op en vanavond dan ook maar weer een beetje bijtijds naar mijn bed 😉

Helaas levert dit hele verhaal geen spannende plaatjes of mooie foto’s op dus omdat het archief vlakbij de Sint Jan van Lateranen zit een veduta van Caspar met de “San Giovanni in Laterano” (het archief zit als je naar de veduta kijkt, rechts om de hoek).

2 gedachten over “Puzzelen…”

 1. Maak gewoon een driedimensionale matrix.
  Zou er trouwens nog iets in Amersfoort te vinden zijn in leerlingenregisters van Withoos bv.
  Of in Hoorn, registratie van de verhuizing van Withoos incl Casper of een uitschrijving in Amersfoort. Dezelfde methodiek als je nu in Rome doet.

  Of is dat inderdaad allemaal verloren gegaan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Helaas zijn er in de archieven in Nederland nog maar heel weinig gegevens terug te vinden. Een paar dingen over de ouders van Caspar maar dat is het dan ook. De (katholieke) doopboeken zijn er niet meer, vandaar (o.a.) ook de onduidelijkheid over zijn geboortejaar.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: