Cornelis Meijer & de Tiber – dl 2

Gisteren heb ik in de Hertziana koffie gedronken met dè Van Wittel-expert dottoressa Laura Laureati. Ze is zelf met een artikel bezig over een aantal Van Wittel-schilderijen in de Colonna-collectie die nog nooit beschreven zijn (herkomst e.d.) en ze wist me natuurijk weer allerlei interessante dingen te vertellen. Daardoor ben ik een beetje van mijn onderzoekspad afgedwaald want ik was begonnen aan voorlopers en navolgers van Caspar maar ben nu weer teruggaan naar extra onderzoek naar Luigi (zie mijn activiteiten van gisteren) en Cornelis Meijer. Schijnbaar is er de laatste jaren namelijk meer onderzoek gedaan naar de Nederlandse ingenieur en zijn ervaringen in Italië.

 

meyer

En dat bleek inderdaad het geval. Want toen Meijer vanuit Amsterdam naar Italië vertrok, blijkt hij helemaal niet voor het jubeljaar 1675 naar Rome te zijn gereisd zoals hij later aan zijn vrienden in Rome vertelde, maar naar Venetië! En dat was schijnbaar ook echt wel de bedoeling want voor zijn vertrek had de slimmerik een pamflet laten drukken met allerhande technische hydraulische constructies om zijn kwaliteiten te kunnen aanprijzen in de Venetiaanse republiek. Ze hadden daar natuurlijk net als in de Nederlanden verschillende soorten problemen met water, dat havens dicht slibden of dat moerassig land moest worden drooggelegd, enzovoorts. En geloof het of niet, de Venetiaanse overheid was best onder de indruk van alle ideeën van Meijer en gaven hem de supervisie over een project om de haven uit te dreggen. Sterker nog, ze gaven hem de titel van ingenieur!

Nog voor hij aan zijn havenproject was begonnen, vertrok Meijer naar Rome met de belofte om snel naar Venetië terug te komen. Dat pakte echter anders uit dan gedacht want in Rome kwam hij via de Venetiaanse ambassadeur bij de Heilige Stoel in het Vaticaan terecht waar hij in al zijn wijsneuzigheid de toenmalige paus wist te vertellen dat hij een project ten noorden van de stad, bij de Via Flaminia, veel beter en goedkoper kon uitvoeren dan degene die op dat moment over dat project de leiding had. En ja hoor, ook in dit geval kreeg Meijer de opdracht en ging hij aan de slag. Dit project wist hij op zich tot een goed einde te brengen, al kwam hij hiermee vervolgens wel in een patstelling met de paus terecht. Aangezien Meijer voor het Via Flaminia-project de werkzaamheden uit eigen zak had voorgeschoten, zag hij zich gedwongen een tweede opdracht van de paus te aanvaarden om zo alsnog uit de voorgeschoten kosten te komen. En laat dat nou net het Tiber-project zijn!

Daar valt ook weer meer over te vertellen, maar dat bewaar ik nog even totdat ik dat helemaal op een rijtje heb. Voor nu nog een korte toevoeging aan het eerdere want zoals gezegd werd Meijer dus geboren in Amsterdam maar ik nog niet had verteld was dat hij ter wereld kwam binnen een Luthers milieu. Wat weer niet helemaal strookt met zijn eigen woorden tegen vrienden in Rome dat hij voor het jubeljaar naar de Heilige Stad was gekomen. Maar laat nu toch onze grote vriend Hoogewerff in zijn boek over de parochiale archieven te hebben genoteerd dat hij zich (kennelijk) heeft bekeerd toen hij in Rome woonde! In 1683 staat hij nog te boek als “luterano” maar twee jaar later staat in het parochieboek “comunicato”, dus hij was toen inmiddels katholiek geworden. Wat grappig toch dat alle lijntjes aan het eind altijd weer samen komen 🙂

4 gedachten over “Cornelis Meijer & de Tiber – dl 2”

    1. Hahaha, ik dacht al toen ik het schreef… hier gaat iemand vast wat over te zeggen hebben! Je hebt gelijk natuurlijk en in mijn manuscript probeer ik echt strak te zijn maar op mijn blog schrijf ik toch meer mijn gedachtengangen dus daar permitteer ik me wel enige vrijheid 😉

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: