Colonna

Onder de belangrijkste opdrachtgevers van Caspar van Wittel waren Lorenzo Onofrio Colonna (1637-1689) en zijn zoon Filippo II Colonna (1663-1714) en ook vandaag de dag zijn er nog zeker 37 schilderijen van Van Wittel in de Colonna-collectie.

Palazzo Colonna is nog steeds privébezit van de Colonna’s en de Galleria Colonna is dan ook alleen op zaterdagochtend geopend voor bezoekers. Het is een privé-museum dus de entree is behoorlijk prijzig en aangezien ik er al meermaals geweest ben had ik besloten het paleis zelf niet meer te bezoeken. Er was echter een nieuw boekje uitgekomen over Van Wittel en de Colonna’s wat ik graag even wilde inzien dus ik ben vanochtend naar de boekwinkel van het paleis gegaan om te kijken of het wat was. De meeste informatie kwam me bekend voor maar ik heb het voor de volledigheid van mijn eigen collectie toch maar gekocht, het was niet heel duur en licht genoeg om nog in de koffer mee te kunnen. In de kleine boekwinkel werd er ook een video afgespeeld die ik al kende maar waar ik weer hard om moest lachen (zie aan het einde van dit verhaal).

De familie Colonna is een adellijke familie die teruggaat tot de de 12e eeuw en de familie kende een aantal illustere leden. Zo is de enorme Galleria Colonna, de grote hal, een eerbetoon aan Marcantonio II Colonna, de aanvoerder van de zeemacht die bij de Slag bij Lepanto de Turken versloeg. Ook telde de familie in haar gelederen diverse kardinalen en een paus, Martinus V oftewel Oddone Colonna (1368-1431). Deze laatste was de eerste paus na het zogenaamde Westers Schisma. De familie heeft voor zover ik het begrepen heb ook nu nog steeds sterke banden met het Vaticaan.

Maar terug naar Lorenzo Onofrio Colonna. Hij was getrouwd met Maria Mancini, een nicht van de Franse kardinaal Mazarin. Ze waren nogal van de feesten en partijen en wilden graag dat hun paleis de ‘hotspot’ van de stad was. Daarvoor kochten ze o.a. ook feestartikelen bij de kunsthandelaar Pellegrino Peri, waar ze waarschijnlijk in aanraking zijn gekomen met het werk van Caspar. Het was ondanks alle pracht en praal geen gelukkig huwelijk. Maria was als we de verhalen mogen geloven, voor haar trouwen de favoriete maîtresse geweest van Lodewijk XIV en waarschijnlijk was ze niet erg gecharmeerd van haar echtgenoot. Ze heeft haar man zelfs verlaten en is pas nadat hij was overleden teruggekomen naar Italië. Ondanks dat kreeg het echtpaar toch drie kinderen en wel drie zoons: Filippo II, Marcantonio en Carlo (die later kardinaal werd). 

Lorenzo was een groot kunstliefhebber en samen met zijn eerstgeboren zoon kocht hij veel werk aan van Caspar en gaf hem diverse opdrachten o.a. om de familiebezittingen af te beelden. Alle takken van de Colonna-familie samen schijnen meer dan 100 Van Wittels te hebben gehad maar dat lijkt mij persoonlijk een wat te hoog ingeschat aantal. In de geheel herziene Briganti-monografie over Caspar uit 1996 staan in totaal 460 schilderijen vermeld en 491 tekeningen (ja ja, druk baasje, die Caspar). Lorenzo bezat zelf 37 schilderijen, het aantal dat nu nog in de collectie te vinden is. Veel van de Van Wittels hangen in een aparte zaal, gewijd aan de schilder, die zich bevindt in de Appartemento Principessa Isabelle (waar je overigens apart entree voor moet betalen). In de Sala Vanvitelli bevinden zich niet alle schilderijen van Caspar uit de collectie, er hangen er schijnbaar ook nog een aantal in privé-vertrekken van de familie.

Voor wie het leuk vindt wat meer te weten over het paleis, kijk even op hun website: http://www.galleriacolonna.it/en/ (voor de engelse versie) en onderstaand een filmpje over het paleis en de collectie. In het Italiaans dus misschien niet voor iedereen (en sommigen hebben het al eens gezien) maar na circa zeseneenhalve minuut komt een zeer geromantiseerde versie van Caspar langs, aan het werk met zijn “camera ottica”, echt te grappig! (Als klikken niet werkt, dit is het adres van de webpagina: www.vimeo.com/45441086.)

Eén gedachte over “Colonna”

  1. Toch nog een plek in Rome om in gedachten te houden voor een toekomstig bezoek! Wat een heerlijk smeuïg filmpje: ik begon al te grinniken bij de wel erg ‘realistische’ muurschilderingen van paesaggio, en toen maakte Caspar al lavoro het helemaal af… door goede kitsch komt echte kunst nog beter tot z’n recht, zullen we maar zeggen 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: