Lang geleden…

Er was eens, lang geleden, een begin van dit blog…

Inmiddels zijn we een jaar verder en het wordt nu zo onderhand toch echt wel weer eens tijd om een bericht te schrijven!

In ieder geval kan ik melden dat de definitieve data bekend zijn van de Van Wittel-tentoonstelling in Amersfoort, namelijk van 19 januari t/m 5 mei 2019 in Kunsthal Kade!

caspar-van-wittel-de-ontdekking-van-een-hollands-meester-in-italie

Daarnaast ben ik vandaag aangekomen op het KNIR om weer een aantal weken op (en vanuit) het instituut te werken aan mijn onderzoek. Dat betekent dat ik de komende tijd mijn best ga doen iedereen weer een beetje op de hoogte te houden van interessante en bijzondere dingen die ik zoal tegenkom.

Om deze weken te beginnen een klein beginnetje in het verhaal van Caspar…

Een paar dagen geleden was ik in Amersfoort, o.a. in Park Randenbroek, waar zich het voormalige buitenhuis van Jacob van Campen (1595-1657) bevindt. Van Campen was schilder en architect, voornamelijk bekend dankzij het Paleis op de Dam in Amsterdam. De familie van Jacob was eigenaar van het landgoed en gebruikte het zoals gezegd als buitenplaats. Na de dood van zijn moeder werd Van Campen eigenaar en vanaf 1635 ging hij er min of meer permanent wonen. Van Campen breidde Randenbroek uit met fonteinen, tuinen en een wijngaard. Nu gaat het verhaal dat Van Campen op Randenbroek zijn leerlingen onderwees, waaronder Matthias Withoos. Het is niet zeker dat Van Campen hier een schildersschool had gevestigd, wel weten we dat hij er veel kunstenaars ontving en meerdere hoogwaardigheidsbekleders. Het is ook niet bekend of Van Wittel er ooit geweest is, hij was te jong om Van Campen gekend te hebben. Maar de relatie Van Campen – Withoos – Van Wittel is wel interessant omdat die twee kanten van architectuur en schilderkunst in alle drie terug te vinden zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: