Christie’s Old Masters Evening Sale 05-07-2018

Vanavond ging er weer een Van Wittel onder de hamer, namelijk bij de Old Masters Evening Sale bij Christie’s (in het kader van Classic Week).

Het ging om een gezicht op de Tiber met de Ponte Sisto (zie mijn bericht van vorig jaar voor meer info over deze brug), olieverf op doek, 49.5 bij 98.2 cm. Het doek is waarschijnlijk gemaakt in het laatste decennium van de zeventiende eeuw, het is tenminste gedateerd als zodanig door de dames Laureati en Trezzani.

2018_CKS_14772_0049_000(gaspar_van_wittel_called_vanvitelli_the_tiber_rome_with_the_ponte_sist)

Het gezichtspunt van Van Wittel is vanaf het Piazza della Ruaccia, gelegen op de westoever van de Tiber in Trastevere. Op de voorgrond uiterst links is het kleine strand van La Renella te zien. Dit stadsstrand was gevormd door sediment afgezet door de Tiber en was vernoemd naar de Latijnse term “arenula” wat zandkorrel betekent. Het was een populaire plek om te gaan zwemmen en op het schilderij zijn verschillende figuren te zien die zich klaarmaken om een duik te nemen in de Tiber. Eind 19e eeuw werden grote betonnen muren langs de oevers van de Tiber gebouwd in een poging overstromingen van de rivieroevers te voorkomen. Daarna was het niet meer mogelijk direct bij de Tiber te komen. Iets links van het midden is de koepel van de Sint Pieter te zien en aan de rechterkant de hoge klokkentoren van de kerk van San Francesco d’Assisi.

De geschatte prijs was tussen de GBP 250.000 – GBP 300.000 en hij werd uiteindelijk verkocht voor GBP 272.750 wat neerkomt op een kleine EUR 308.500. Overigens gingen er in dezelfde veiling ook een Canaletto en een Bellotto onder de hamer. De Canaletto werd niet verkocht, de geboden prijs lag onder het minimum, maar de Bellotto, een gezicht op het Canal Grande met Palazzo Rezzonico, ging weg voor maar liefst GBP 2.168.750 (een slordige 2,5 miljoen euro).

2018_CKS_14772_0043_000(bernardo_bellotto_the_grand_canal_venice_looking_north_from_the_palazz)

2 gedachten over “Christie’s Old Masters Evening Sale 05-07-2018”

    1. Waarschijnlijk is dit schilderij niet van de allerhoogste kwaliteit. Ik sprak iemand die deze gezien heeft en schijnbaar is de bovenste helft van het doek heel anders dan de onderste helft, alsof er twee mensen aan gewerkt hebben. Hamerprijzen gisteravond waren redelijk verdeeld, er was ook een ets van Rembrandt (“Ecce homo”) die het goed had gedaan.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: