Piazza Navona

Volgens de geheel herziene editie van de monografie van Briganti uit 1996 (de eerste versie was uit 1966) is Piazza Navona door Van Wittel negen maal afgebeeld. Daar heb ik er vier van in levende lijve gezien. Een in de Colonna-collectie, een in de Medinaceli-collectie, een die nu in Palazzo Zevallos Stigliano hangt (zie mijn eerdere blogbericht) en een in de collectie van het Thyssen-Bornemisza in Madrid:

https://www.museothyssen.org/en/collection/artists/wittel-gaspar-van/piazza-navona-rome

Als je via deze link op de site van museum Thyssen-Bornemisza het schilderij wilt bekijken, kun je op het blokje “VIEW GIGAPIXEL IMAGE” klikken om in te zoomen op het schilderij om het tot in de kleinste details te bestuderen. Erg leuk! Zoek bijvoorbeeld eens naar een lid van de Zwitserse garde die een drankje koopt bij een straatventer, in een etalage uitgestalde pruiken in drie verschillende kleuren, bloempotten op balkons naast de was die daar te drogen hangt of kijk door het gat in de Vierstromenfontein van Bernini heen om de mensen te zien erachter op het plein. Ook leuk zijn de uitstallingen van de verschillende winkels, links op het schilderij is een boekwinkel te zien (meteen rechts van de ingang van Palazzo Pamphili, zie ook het wapen op de gevel) waar boven de ingang een aantal schilderijen hangen.

Op en rondom Piazza Navona waren in de tijd van Van Wittel veel kunsthandelaren gevestigd. Schilderijen werden verkocht door verschillende soorten handelaren, zo konden kunstenaars een eigen atelier hebben waar ze hun werk verkochten maar verkochten handelaren in pigmenten en kleurstoffen ook vaak schilderijen. Een bepaalde groep handelaren waren de zogenaamde regattieri of rigattieri, dit waren handelaren in tweedehands kleding en meubilair. Zij kochten gehele inventarissen op om die vervolgens door te verkopen en in deze inboedels bevonden zich meestal ook kunstobjecten. Handelaren die zich hadden gespecialiseerd in de (door)verkoop van schilderijen werden rigattieri di quadri genoemd of rivenditori di quadri.

Van Wittel heeft in zijn beginjaren voor een kunsthandelaar gewerkt, Pellegrino Peri, die zijn zaak had gevestigd aan Piazza Navona, op de plek waar het palazzo stond van de hertog van Bracciano. Dit gebouw bestaat niet meer als zodanig omdat het aan het einde van de achttiende eeuw via paus Pius VI in handen kwam van de familie Braschi en het vervolgens geheel werd herbouwd in neoclassicistische stijl. In Palazzo Braschi is nu het Museo di Roma gevestigd, die wel een Van Wittel in de collectie heeft, alleen niet een waarop Piazza Navona staat afgebeeld 😉

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: