Sotheby’s Old Master Drawings 30-01-2019

 

Vanochtend startte om 10.00 in New York de Old Master Drawings Sale, vier uur vanmiddag onze tijd. Alle aandacht ging natuurlijk uit naar de stukken die geveild zouden worden die afkomstig waren uit de “former Dutch royal collection” (in de woorden van de veilingmeester) en dan in het bijzonder naar de tekening van Rubens waar nogal veel over te doen was de afgelopen tijd. Het ging in totaal (als ik goed heb meegeteld) om zeven stukken die ooit zijn aangekocht in 1838 door de toenmalige prins Willem van Oranje, de latere koning Willem II (1792-1849). De Rubens bracht meer dan 7 miljoen euro op en zelfs met de veilingkosten van 15% houdt prinses Christina daar nog een aardig bedrag aan over. Sterker nog, in het eerste deel van de veiling gingen er drie veilingstukken onder de hamer die samen voor ruim 9 miljoen werden afgehamerd dus minus de kosten was de prinses in dat halfuurtje bijna 8 miljoen rijker!

Een van deze zeven stukken was een schets van de Slag om Anghiari naar een beroemde tekening van Leonardo da Vinci:

http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2018/old-master-drawings-n10006/lot.10.html

De schets is onder kunsthistorici erg bekend omdat het een afbeelding is van een werk van Da Vinci dat verloren is gegaan maar waarvan gedacht wordt dat dit nog steeds te vinden is onder schilderingen in de Hal van de 500 in Palazzo Vecchio in Florence. Voor wie dit interessant vindt: er is een Italiaanse kunsthistoricus, Maurizio Seracini, die geprobeerd heeft dit werk terug te vinden en hij heeft hierover en over andere ‘ontdekkingen’ een erg leuke TED-Talk gehouden, een van mijn favoriete TED-Talks:

(Voor degenen die het met Italiaans accent uitgesproken Engels niet prettig te volgen vinden (hoezo eigenlijk niet?! 😉 ), is het filmpje ook te bekijken met Nederlandse ondertiteling.)

Hoe interessant ook, dat was natuurlijk niet de reden waarom ik de veiling volgde vanmiddag. Er gingen in dezelfde veiling ook twee Van Wittel onder de hamer, een tempera van de Villa Aldobrandini in Frascati (lot 37) en een ontwerptekening (herkenbaar aan het rasterpatroon over de tekening heen) van het gezicht op Isola Bella op Lago Maggiore (lot 92).

De eerste was getaxeerd op 80.000-120.000 USD maar werd afgehamerd op 75.000 USD en dus niet verkocht:

sotheby 30-01-2019 lot 37http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2018/old-master-drawings-n10006/lot.37.html

De tweede werd ook gepasseerd, de schatting was 12.000-18.000 USD maar deze kwam niet verder dan 11.000 USD:

sotheby 30-01-2019 (lot 92)http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2018/old-master-drawings-n10006/lot.92.html

Het eerste werk is erg leuk maar zo te zien niet in de allerbeste conditie. De tweede vond ik juist leuk om te zien omdat er momenteel in de tentoonstelling een heel mooi geschilderd gezicht op Borromeïsche Eilanden te zien is (afkomstig van Robilant + Voena):

robilant + voena isola bella

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: