Vermeer

Er zijn veel theorieën over wat de jonge Caspar van Wittel gezien kan hebben van de Nederlandse schilderkunst en wat hem mogelijk geïnspireerd kan hebben om zich later in Rome toe te leggen op het genre van stadsgezichten. Laten we het er voorlopig maar op houden dat de meningen hierover verdeeld zijn.

Waar ik erg blij mee ben is dat in de tentoonstelling Gezicht op Hoorn van Hendrick Vroom is opgenomen. Het was mijn eigen ontdekking dat de jonge Caspar dit werk zeker gezien moet hebben toen hij met zijn leermeester Mattias Withoos naar Hoorn vluchtte in 1672. Toen ik dit prachtige schilderij voor het eerst zag in het Westfries Museum in Hoorn was het voor mij meteen duidelijk dat Caspar hierdoor gestimuleerd moet zijn geweest in zijn eigen (latere) werk. De lucht, de horizon, de details in de architectuur en schepen, het gezicht op de stad… (Zie hierover ook mijn eerdere blog “Hendrick Vroom”.)

Wat in het verleden ook wel eens is geopperd, is dat Caspar in zijn jonge jaren in Nederland ook Gezicht op Delft van Johannes Vermeer moet hebben gezien:Vermeer-view-of-delft

Dat zou ik niet durven beweren, hiervoor ontbreekt elk bewijs, maar dat biedt me bij deze wel de gelegenheid iets te delen inzake Vermeer. Google Arts & Culture heeft namelijk in samenwerking met het Mauritshuis in Den Haag afgelopen december een website gelanceerd waar alle 36 schilderijen van Vermeer in hoge resolutie te bewonderen zijn. Hiervoor hebben ze samengewerkt met alle museale instellingen die een Vermeer in hun collectie hebben, zowel hier in Europa als in de Verenigde Staten. Naast de schilderijen is er ook veel (extra) informatie te vinden dus zeker de moeite waard om een een kijkje te nemen. De site heet “Meet Vermeer” en is gratis (!) te gebruiken:

https://artsandculture.google.com/project/vermeer

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: