Afgelopen week..

Afgelopen week was wederom een drukke Van Wittel-week 🙂

Zondag 10 maart gaf ik een kindercollege voor de MuseumJeugdUniversiteit in Kunsthal KAdE. De centrale vraag was: hoe wordt ik zo beroemd als Caspar van Wittel? Er was een grote groep kinderen gekomen (het college was voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar) en met hen samen hebben we naar een aantal van Van Wittels werken gekeken. In de tentoonstelling zelf keken we naar wat er allemaal op twee verschillende schilderijen te zien was, waarbij de focus bij de deelnemers op de een of andere manier lag bij Italiaans eten. De opmerkingen “daar kun je pizza kopen denk ik” en “misschien ruikt het daar naar spaghetti” waren op z’n minst verrassend te noemen 😉 Daarna hebben we de verschillen benoemd tussen telkens twee of drie vedute met hetzelfde onderwerp, zoals Piazza del Popolo of het Sint-Pietersplein. Op die manier kwamen we tot de conclusie dat Van Witel beroemd is geworden o.a. omdat hij steeds andere figuren en dieren en koetsen, enz. afbeeldde ook al schilderde hij hetzelfde plein. Na afloop mochten de kinderen nog vragen stellen en daar zaten veel interessante vragen tussen als “hoe oud is hij geworden?” of “hoe vaak is hij verhuisd?”. Het is maar gelukkig dat ik de antwoorden wist 😉 Het was erg leuk om te doen en ik hoop maar dat er hierdoor een paar jonge Van Wittel-fans bij zijn gekomen!

 

Op dinsdag was er een uitzending van het programma Nu te Zien! gewijd aan de tentoonstelling. Voor wie het gemist heeft en het terug wil zien, onderstaand de link. Erg leuk gepresenteerd door Bart Rutten (directeur van het Centraal Museum in Utrecht) maar ik moest wel een beetje gniffelen toen hij vertelde dat Van Wittel “venduta” maakte (dit betekent in het Nederlands “verkocht”). Voor degenen die de term nog wat ingewikkeld vinden: een “veduta” is een zeer gedetailleerd schilderij, gewoonlijk op groot formaat, van een stadsgezicht of ander vergezicht. Enkelvoud is “veduta”, meervoud is “vedute”. Van Wittel maakte dus vedute. De uitzending is mooi gemaakt met veel opnamen van de kleine details in Van Wittels werk, erg leuk om te zien!

https://www.avrotros.nl/nu-te-zien/gemist/detail/item/nu-te-zien-maestro-van-wittel-12-03-2019/

 

Afgelopen week was ik tevens naar de tentoonstelling Alle Rembrandts in het Rijksmuseum, echt een aanrader! Er zijn veel etsen en andere kleine werken te zien en het is echt ongelooflijk hoe Rembrandt daar zo veel dieptewerking en detaillering in wist te krijgen. Maar goed, waarom meld ik dit hier? Nu, omdat ik na afloop nog even de boekwinkel van het Rijks in dook en mijn hart toch een klein sprongetje maakte toen ik het volgende zag:

 

 

 

Kortom en dus: het was weer een drukke, maar zeker ook een voldoening gevende week!

2 gedachten over “Afgelopen week..”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: