Caspar’s schoonfamilie

Vandaag kwamen we bij een rondleiding in de tentoonstelling te spreken over Caspar’s schoonfamilie. Door zijn huwelijk op 18 februari 1697 met Anna Lorenzani (1669-1736) kwam Van Wittel terecht in een hechte schoonfamilie. Anna was de dochter van Giovanni Andrea Lorenzani (1637-1712), die oorspronkelijk “ottonaio” van beroep was. Een “ottonaio” is wat we in het Nederlands een geelgieter zouden noemen, een koperslager of kopergieter die met geelkoper of messing werkt. De vader van Anna had een huis plus bottega (een werkplaats annex winkel) in de Via dei Coronari ter hoogte van de San Salvatore in Lauro. De Via dei Coronari ligt ten noorden van Piazza Navona, zoals hieronder te zien op de uitsnede van de plattegrond van Rome van Falda uit 1648.

IMG_2873 kopie

Anna’s vader oefende zijn vak klaarblijkelijk met veel succes uit want niet alleen werkte hij voor de belangrijkste families van Rome, hij verdiende kennelijk ook voldoende om een grote collectie kunst, manuscripten en boeken te kunnen verzamelen. Alhoewel hij van huis uit een ambachtsman was, ontwikkelde hij zicht tot een verzamelaar en geletterd man met veel belangrijke connecties. NaamloosLorenzani schreef theatrale opera’s, drama’s, komedies, poëzie en verschillende stukken voor muziek (aria’s, oratoria, sonates, etc.). Ook schreef hij theaterstukken die bij belangrijke gelegenheden werden opgevoerd als het huwelijk van de hertog van Bracciano Flavio Orsini (in 1675) of in het bijzijn van belangrijke Romeinse opdrachtgevers als Christina van Zweden (in 1685). Schijnbaar was Lorenzani een zeer gelovig en zeer bescheiden man, bronnen beschrijven hem als iemand die nooit op zoek was naar glorie of erkenning van zichzelf maar juist liever in de schaduw bleef van zijn beschermheren.

Giovanni Lorenzani was in 1659 getrouwd met Giovanna Petrucci en uit dit huwelijk werden maar liefst acht kinderen geboren. Een eerste zoon, Giovanni Antonio werd in 1661 geboren maar stierf negen maanden later. Daarna volgden er nog twee zonen, Lelio Francesco (1662-1671) en Giuseppe Anastasio (1664-1709). Daarna werden er drie dochters geboren, Anna (1669-1736), Maddalena (1671-1705). en Brigita (1675-?). Daarna volgden er nog een zoon, Felice (1678-1679) en een dochter, Teresa (1687).

Drie dochters trouwden met kunstenaars: Anna trouwde zoals gezegd met Van Wittel, Maddalena huwde schilder en graveur Antonio Colli (1670-?) en Teresa trouwde met de muzikant en componist Carlo Flavio Lanciani (1661-1706). De familie Lorenzani was een hechte familie, het gezin Colli woonde naast de familie Lorenzani in de Via dei Coronari terwijl Teresa en Carlo Flavio tussen 1698 en 1699 vlakbij Anna en Caspar woonden in de Via della Purificazione.

Zoals gezegd was Lorenzani een geletterd man geworden en mede door toedoen van zijn broer Paolo Lorenzani (1640-1713) en zijn schoonzoon Lanciani werd hij ook opgenomen in het Romeinse muzikale circuit. Lanciani componeerde zelfs muziek bij zijn schoonvaders poëzie. Afgezien van de vele gelegenheden die Lorenzani bijwoonde als auteur of als toeschouwer, opende hij ook de deuren van zijn eigen huis waar hij veel avonden organiseerde voor een kring van theater- en muziekliefhebbers. Van deze bijeenkomsten was prins Lelio Orsini een frequent bezoeker (Lelio Orsini was tevens peetvader van de tweede zoon van Lorenzani, Lelio Francesco).

Dat Caspar een goede band had met zijn schoonfamilie blijkt ook uit het feit dat zijn schoonmoeder na het overlijden van zijn schoonvader bij Caspar en Anna en hun gezin introk in de Via dei Cimatori. Lorenzani bereikte de respectabele leeftijd van 75 jaar en zijn vrouw was maar liefst 82 jaar oud bij haar overlijden in 1717. Caspars hoge leeftijd heeft misschien wel of niet in zijn eigen genen gezeten maar in ieder geval wel in die van zijn schoonfamilie 😉 😉

Eén gedachte over “Caspar’s schoonfamilie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: