Stamboom(pje)

Vorig weekend hielden Albert Boersma en ik een lezing in Kunsthal KAdE over de sporen van het leven van Caspar van Wittel in Nederlandse en Romeinse archieven. Erg leuk om dit samen te kunnen doen want wij kennen elkaar al langer en hebben vaak resultaten van ons speurwerk (o.a. in de verschillende archieven) met elkaar gedeeld. Albert doet onderzoek naar Matthias Withoos, de leermeester van Caspar van Wittel. Hij heeft een stuk in de tentoonstellingscatalogus geschreven over de jeugd van Caspar en zijn ouders en heeft daarvoor ook onderzoek gedaan naar het woonhuis van Caspars ouders. Zo kwam hij er achter waar het huis stond en hoe groot het ongeveer geweest moet zijn. De ontdekkingen die hij deed zijn natuurlijk heel verhelderend voor mijn eigen onderzoek. En andersom was Albert er bij toen ik ooit in het Westfries Museum in Hoorn het schilderij van Vroom zag en direct in de gaten had dat de jonge Caspar dit gezien moet hebben. Dat het werk van Vroom nu in de tentoonstelling hangt en Albert in zijn essay in de catalogus meer informatie geeft over de jeugd van Caspar, geeft wel aan dat er nog steeds veel te ontdekken valt!

In de lezing vertelden Albert en ik o.a. over wat wij zoals tegenkwamen in de archieven en daarbij had ik een kort overzichtje gemaakt van een paar woonadressen van Caspar en zijn familie plus een klein stamboompje om kort iets meer duiding te geven over de zaken die ik tegen ben gekomen in de archieven in Rome. En omdat ik nogal eens vragen krijg over hoeveel kinderen Caspar heeft gekregen wilde ik dit (sterk vereenvoudigde) stamboompje ook bij deze delen op dit blog. Caspar en zijn vrouw Anna kregen in totaal zes kinderen, waarvan er helaas drie kort na de geboorte zijn overleden. De andere drie zijn de ons inmiddels welbekende zoon Luigi die architect werd, zijn jongere broer Urbano en hun jongere (en enige) zus Petronilla. Ik heb het al vaker gemeld maar de familieband was erg sterk, in de jaren dat Luigi later in Napels woonde schreef hij bijna iedere dag een brief aan zijn broer of zus. Zijn broer Urbano hield in de tijd van Luigi’s verblijf in Napels de zaken draaiende in Rome terwijl Petronilla lang voor Luigi’s kinderen zorgde die in eerste instantie in Rome waren gebleven bij hun moeder. Alhoewel gebruikelijk in die periode wordt deze sterke familieband in Italië nog wel eens gezien als een heel Nederlandse eigenschap, grappig om daar nu op die manier naar te kijken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: