Palazzo Odescalchi

Na het verhaaltje over Livio Odescalchi gisteren, vandaag wat meer over Palazzo Odescalchi aan de Piazza Santi Apostoli.

Volgens bronnen stond er op deze plek al in de late 14eeeuw een groot gebouw. Halverwege de 16eeeuw wordt over een gebouw geschreven dat toebehoort aan kardinaal Girolamo Colonna, zoon van de beroemde Vittoria Colonna. Dat gebouw werd door de jaren heen steeds verder uitgebreid en in 1622 verkocht door Pier Francesco Colonna (samen met landgoederen in Zagarolo, Colonna en Gallicano) aan kardinaal Ludovico Ludovisi, een neef van de toenmalige paus Gregorius XV. Ludoviso liet het paleis verder uitbouwen en vertrouwde dit werk toe aan Carlo Maderno. Deze bouwde een grote binnenplaats met twee rijen bogen aan twee zijden en een grote trap. 

In 1623 kreeg Colonna het gebouw terug in zijn bezit, die het in 1655 verhuurde aan de familie Chigi, toen paus Alexander VII werd gekozen. In 1664 was kardinaal Flavio Chigi de laatst overgebleven huurder (zijn familieleden hadden in 1659 een nieuw onderkomen aangeschaft in Piazza Colonna en waren daar inmiddels naar toe verhuisd) en hij kocht het paleis voor zichzelf aan. Hij benoemde Gian Lorenzo Bernini tot zijn architect om het gebouw te renoveren. De verbouwing duurde van circa 1664 tot en met 1668 en hierbij maakte Bernini gebruik van veel assistenten, waaronder Carlo Fontana. De renovatie begon met het plaatsen van een façade om de bestaande onderdelen van het gebouw samen te voegen. Deze uit drie delen bestaande gevel zwelt licht in het midden, heeft gigantische pilasters en wordt bekroond door een balustrade met beelden, met aan de rechterzijde een grote tuin. 

Het paleis bevatte grote aantallen door kardinaal Chigi verzamelde kunstwerken en was beroemd om zijn prachtige logeerkamer met een bed ontworpen door Johann Paul Schor (1615-1674, Oostenrijks kunstenaar, de meest vooraanstaande ontwerper van decoratieve kunsten in het barokke Rome) en om een schilderij van Diana en Endymion van Giovan Battista Gaulli, ook bekendals (Il) Baciccio (1639-1709, Italiaanse kunstschilder, trok in 1657 naar Rome, werd leerling van Bernini en werd later een van de meest vooraanstaande frescoschilders van Rome). Dit schilderij uit circa 1688 is nu te vinden aan het plafond van de “Gouden Salon” van Palazzo Chigi in Piazza Colonna.

In 1667 kocht de kardinaal een gebouw aan de Via del Corso om zijn residentie nog verder te vergroten.

Nadat Chigi in 1693 overleed, werd het paleis gehuurd door Livio Odescalchi, neef van paus Innocentius XI (zie mijn blog van gisteren), die zijn imposante kunstcollectie hier naar toe verhuisde, inclusief de beroemde collectie van Christina van Zweden, aangekocht in 1692. Zoals ik al eerder schreef bood Odescalchi van 1699 tot en met 1702 in het paleis onderdak aan Maria Casimira, de weduwe van de Poolse koning. Dit was voor haar erg handig omdat haar vader, kardinaal D’Archieti, het Palazzo Cibo bewoonde, nu het Palazzo Ruffo, dat toen verbonden was met Palazzo Odescalchi via een boog over de Vicolo del Piombo. Een grappige anekdote uit deze periode is dat de bedienden van de kardinaal om de vele muggen te doden grote branders met zwavel in de kamers plaatsten en de ramen sloten, waarmee ze er in slaagden niet alleen de muggen om te brengen, maar ook een deel van Odescalchi’s waardevolle meubels, schilderijen en behang te ruïneren! 

Hieronder plattegronden van Rome van Falda uit 1676 en Nolli uit 1748 met daarop Palazzo Odescalchi aan de Piazza Santi Apostoli:

Falda 1676
Nolli 1748

In 1745 werd het paleis verkocht aan de Odescalchi-familie en verder uitgebreid door Nicola Salvi. Volgens het informatiebordje bij het paleis werd hij hierbij geassisteerd door niemand minder dan.. Luigi Vanvitelli! Het gebouw werd vergroot ten nadele van de tuin en Salvi deed een aantal aanpassingen aan de gevel (hij voegde een toegangspoort toe, symmetrisch geplaatst ten opzichte van de zeventiende-eeuwse doorgang en de beelden op de balustrade werden verwijderd). Volgens het informatiebord buiten is het paleis nu nog steeds in het bezit van de prinsen Odescalchi.

Eén gedachte over “Palazzo Odescalchi”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: