Villa Farnesina

Gisteren had ik het over de Santa Cecilia in Trastevere als een van de gebouwen die nog op mijn verlanglijstje stonden om te bezoeken. Een ander gebouw is de Villa Farnesina. Deze villa heeft niets van doen met de Van Wittel-familie maar is de moeite van het bezichtigen meer dan waard voor iedereen die naar Rome komt/gaat.

De villa is gebouwd tussen 1506 en 1512 door de Sienese architect Baldassare Tommaso Peruzzi in opdracht van Agostino Chigi (1466-1520). Deze laatste was een hele rijke banker en handelaar, afkomstig uit Siena. Het verhaal gaat dat hij zo rijk was dat hij een keer tijdens een diner voor allerlei hooggeplaatste gasten, het dinerservies in de Tiber wierp. Niet zo bijzonder zou je denken, ware het niet dat het servies gemaakt was van puur goud! Wat de gasten natuurlijk niet wisten is dat Chigi zijn bedienden de opdracht gaf ’s nachts alle borden en schalen weer op te duiken uit de Tiber. Maar dit geeft een goed idee van hoe Chigi met zijn rijkdom te koop liep.

Dit lijkt een niet al te leuke eigenschap maar de andere kant van het verhaal is dan wel weer dat Chigi ook de beste kunstenaars in huis haalde om zijn villa te decoreren. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen. De verschillende zalen zijn echt prachtig gedecoreerd met allerlei fresco’s. En dat niet alleen, per zaal vormen ze een totaalprogramma waar alle afbeeldingen in hetzelfde verhaal of thema passen, echt heel mooi.

De eerste zaal op de begane grond is de Loggia van Galatea, dit was vroeger een open loggia. Deze zaal is ook direct de bekendste omdat hier Rafaëls fresco van de nimf Galatea (gemaakt circa 1513) te vinden is. Galatea reist over de oceaan in een schelp, getrokken door twee dolfijnen en omringd door cupido’s. Op het plafond zijn de stand van de sterren en planeten geschilderd op het moment van de geboorte van Agostino Chigi, om zo te laten zien dat hij voorbestemd was voor grootse daden.

De volgende zaal is de Loggia van Cupido en Psyche. Op het plafond zijn twee grote fresco’s die het huwelijk van Eros & Psyche en de vergadering van de goden weergeven. In de lunetten wordt het verhaal verteld van Eros en Psyche en de tegenwerking van Venus, die jaloers was op Psyche en dus alle middelen inzette om het huwelijk tegen te houden. Op de ribben van de gewelven zijn guirlandes afgebeeld vol met vruchten, groenten en bloemen. Het geheel zorgt er voor dat het net lijkt alsof je onder een zomerse pergola staat waarin alles bloeit en groeit.

Er valt nog meer te zien beneden maar dat moet iedereen maar zelf een keer gaan bekijken denk ik 😉 Via een prachtige trap kom je op de eerste verdieping terecht in de “Sala delle Prospettive”. Deze wordt zo genoemd vanwege de perspectivische schilderingen aan weerszijden in de zaal. De relatie tussen binnen en buiten vervaagt doordat Peruzzi gebruik maakte van trompe l’oeil-schilderingen waarop daadwerkelijke Romeinse bouwwerken te zien zijn. Tijdens de plundering van Rome in 1527 waren er in de villa Duitse ‘landsknechten’ gelegerd die teksten in de fresco’s hebben gekrast. Op de haard is een afbeelding te zien van de werkplaats (met haard) van de Romeinse god Vulcanus.

Net als op de begane grond is op deze etage veel meer te zien maar ik volsta met een laatste plaatje van de voormalige slaapkamer van meneer Chigi. Hier is het huwelijk van Alexander de Grote met Roxane afgebeeld. Alle wanden van deze kamer zijn wederom beschilderd en dat terwijl er dus een gigantisch hemelbed in moet hebben gestaan. Beetje zonde van al dat prachtige frescowerk maar ja, wie het breed heeft, laat het breed hangen 😉

De villa heet tegenwoordig de Villa Farnesina omdat het in 1577 werd gekocht door kardinaal Alessandro Farnese om er met zijn gezin te gaan wonen. Via erfenissen kwam het gebouw in handen van Elisabetta Farnese die het in 1735 naliet aan haar zoon Karel, Koning van de Twee Siciliën. Vervolgens werd het de residentie van verschillende Napolitaanse diplomaten, daarna eigendom van de Spaanse ambassadeur en tenslotte werd de villa in 1927 gekocht door de Italiaanse staat. In 1944 werd het eigendom van de Accademia Nazionale dei Lincei, gelegen in het tegenover gelegen Palazzo Corsini. En waar kenden we ook alweer die Karel van? Natuurlijk! Hij was de opdrachtgever van Luigi voor het Paleis van Caserta! ††††††††††††††††Er is altijd wel een lijntje..

4 gedachten over “Villa Farnesina”

    1. Goedemiddag Gerrit, je weet dat de Galleria Colonna alleen op zaterdagochtend geopend is voor bezoekers, toch? En mocht je de “Sala Vanvitelli” willen bezoeken: deze bevindt zich in het gedeelte dat ze de “Appartemento Principessa Isabella” noemen en daar moet je nog een extra kaartje voor kopen. Misschien weet je dit allemaal al maar kijk anders even op hun site: http://www.galleriacolonna.it (ook in het Engels). Veel plezier alvast in Rome!!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: