Van Wittels in de Barberini

Zoals ik in het vorige blog schreef, heeft de Barberini (nu onderdeel van de Gallerie Nazionale, voorheen de Galleria Nazionale d’Arte Antica) een aantal Van Wittels in de collectie. De afgelopen jaren waren deze vaak niet te zien omdat de tweede etage waar ze hingen, vaak gesloten was wegens gebrek aan personeel. Sinds kort zijn ze echter weer te bewonderen want in april 2019 is er een nieuw gedeelte geopend met 10 tentoonstellingszalen (de nummers 33 t/m 42) in de zuidvleugel van het paleis op de piano nobile (wat wij de eerste etage noemen). Hier zat voorheen (een deel van) het Ministerie van Defensie maar is inmiddels geheel gerestaureerd en weer geopend voor het publiek. De zalen hebben een totaal van 750 vierkante meter nieuwe tentoonstellingsruimte en alles is er nieuw. Van nieuwe verlichting tot aan nieuwe looproutes en nieuwe panelen met uitleg en opschriften aan toe. De bedoeling is dat het hiermee voor de bezoekers een beter toegankelijk museum wordt.

De allerbelangrijkste zaal in de nieuwe opstelling is natuurlijk zaal 40, gewijd aan “la veduta Romana”. Oké, er hangt ook een Pannini en die is best aardig maar waar het om gaat zijn natuurlijk de Van Wittels!

Deze zijn afkomstig uit de Odeschalci-collectie en werden gedoneerd aan de Galleria Nazionale in 1895. En er is natuurlijk weer van alles op te zien, zoals bijvoorbeeld op de veduta met de Villa Medici. Je ziet de was buiten hangen, dames op een balkonnetje met elkaar converseren en midden voor in beeld hangt een jongetje tegen een paaltje met het jaartal.

Super leuk om ze weer te kunnen zien 🙂 🙂

2 gedachten over “Van Wittels in de Barberini”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: