Luigi’s doop(namen)

Vandaag was ik door een catalogus aan het kijken over een tentoonstelling in Caserta waar ook werd verwezen naar de doop van Luigi op 26 mei 1700 in Napels. Luigi was daar twee weken eerder geboren, op 12 mei 1700.

Caspar en Anna hadden al eerder een zoon gekregen, Urbano (op 18 november 1698) maar deze was helaas een paar dagen na zijn geboorte al overleden. Vervolgens had het echtpaar Rome verlaten om naar Napels te komen. Van Wittel was door Don Luis de la Cerda de Cordoba (1660-1711), de hertog van Medinaceli en de Spaanse onderkoning van Napels (van 1695 tot 1702), uitgenodigd om naar het koninkrijk te komen. (Zie over De la Cerda ook mijn eerdere blog: https://casparvanwittel.blog/2018/07/08/luis-francisco-de-la-cerda/ )

Van Wittel werd door de hertog gevraagd zijn appartementen in het paleis te decoreren. Volgens de eerste biograaf van Van Wittel, Lione Pascoli, was dit dankzij de bemiddeling van Filippo II Colonna die getrouwd was geweest met de zus van de hertog, Lorenza de la Cerda. Maar de hertog kende Van Wittel al uit Rome waar de hertog ambassadeur van Spanje was geweest in het Vaticaan van 1687 t/m 1696 (hij werd in 1696 benoemd tot onderkoning van Napels). Naast de opdracht voor De la Cerda leverde onze vriend Caspar in Napels o.a. ook werk af voor de prinsen Caracciolo d’Avellino. Deze adellijke familie was ook weer via een huwelijk verwant aan de Colonna’s want in 1687 was Marino Francesco Caracciolo (1668-1720) getrouwd met een nicht van Lorenzo Onofrio Colonna (= de vader van Filippo II), Antonia Spinola Colonna. Dit leverde prins Caracciolo behalve uitstekende familieconnecties ook een bruidsschat op van maar liefst 60.00 dukaten!

Goed, zoals gezegd werd Luigi dus geboren in Napels en hij werd officieel ten doop gehouden door zijn peetvader, Luis de la Cerda, al liet deze laatste zich bij de doop niet persoonlijk zien. In het doopbewijs staat namelijk dat hij werd vertegenwoordigd door “Capitano don Giovanni”. In de inschrijving van de doop wordt ook de volledige naam van Luigi vermeld: Luigi Gaetano Berardino Giovanni Francesco Nereo Achille. De naam Luigi kwam (natuurlijk) van zijn peetvader, Luis de la Cerda en de laatste twee namen verwijzen naar de christelijke heiligen Nereus en Achilleus die op 12 mei worden herdacht.

Nereus en Achilles waren broers die soldaten waren in het Romeins keizerlijke leger en lid van de Pretoriaanse wacht. Na hun bekering tot het Christendom werden de broers verbannen. Het verhaal is me niet geheel en al duidelijk maar er is een schilderij van de twee met hun meesteres Flavia Domitilla te vinden in de Santa Maria in Valicella, geschilderd door Peter Paul Rubens:

Nereus en Achilleus hadden hun meesteres er van overtuigd dat zij beter kon afzien van haar geplande huwelijk en voor een huwelijk met Christus kon kiezen. Zij liet zich overtuigen met een reeks van vervolgingen tot gevolg. Nereus en Achilleus werden gefolterd en onthoofd, Domitilla werd uiteindelijk opgesloten in een huis en daar samen met haar bekeerde vriendinnen verbrand. Het loopt echt nooit goed af met die heiligen 😉

Dat dit schilderij in de Chiesa Nuova oftewel de Santa Maria in Vallicella (oftewel de kerk van Filippus Neri (1515-1595), de stichter van de orde der Oratorianen) hangt komt doordat de opvolger van Neri, Cesare Baronio (1538-1607) door paus Clemens VIII in 1596 tot kardinaal benoemd. Baronio koos de basiliek gewijd aan Nereus en Achilleus tot zijn titelkerk en liet de relieken van de drie heiligen naar zijn titelkerk overbrengen.

Voor ons is de kerk natuurlijk veel bekender dankzij het feit dat Caspar hier begraven ligt met zijn vrouw Anna. Dat zij hun zoon de doopnamen Nereus Achille meegaven is waarschijnlijk ingegeven door de geboortedatum van Luigi op 12 mei, de dag waarop de heiligen herdacht worden. Later zou Luigi zelf zijn band met de Santa Maria in Vallicella bevestigen door de hamer en troffel die gebruikt werden bij de eerste steenlegging van het paleis van Caserta en hem door de koning van Napels werden geschonken aan de kerk te schenken als ex-voto (deze zijn nog steeds te vinden in de kamers van Filippo Neri naast de kerk).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: