Luigi’s brieven

Het is vandaag de sterfdag van Luigi Vanvitelli. Hij stierf op 1 maart 1773, nu 247 jaar geleden, in Caserta. Hij werkte daar (zoals iedereen natuurlijk weet 😉 ) als architect aan het Koninklijk Paleis van Caserta.

We weten veel van de periode die hij doorbracht in Caserta dankzij de vele brieven die Luigi stuurde. Hiervan zijn een groot aantal bewaard gebleven en deze worden bewaard in het archief van het paleis. Die brieven werden in 1976 al uitgeven in drie zoals dat zo mooi heet ‘kloeke’ delen. Deze heb ik zelf al een aantal jaar op de boekenplank staan en kijk ik regelmatig in, ook in de diverse bibliotheken waar ik onderzoek doe.

Maar nu heeft het archivio storico van het paleis laten weten dat zij Luigi’s brieven hebben laten digitaliseren en dat deze database van brieven binnenkort online kan worden geraadpleegd: https://www.reggiadicaserta.beniculturali.it/digitalizzate-lettere-vanvitelli-archivio-storico/

Heel interessant natuurlijk voor ons als onderzoekers en leuk voor mensen om dan ook het handschrift van Luigi te kunnen zien.

De brieven zijn geschreven tussen 1751 en 1768 en waren voornamelijk gericht aan broer Urbano en Olimpia Starich, Luigi’s vrouw. Onder de gedigitaliseerde brieven is ook de brief van 25 mei 1751:

In de brief aan zijn broer schrijft Luigi over de ontwikkelingen inzake de geplande bouw van het paleis: de omtrek van het paleis moet worden opgemeten, er moeten een bouwmeester en meester-steenhouwer worden aangesteld en Karel van Bourbon, de koning van Napels, zegt een bedrag toe van 50.000 dukaten per jaar voor de bouw. Ook wordt de datum voor de eerstesteenlegging en het ceremonieel daaromheen vastgesteld en wel op 1 januari 1752. De ceremonie zou later worden uitgesteld naar 20 januari omdat dit de verjaardag was van de koning.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: