Te zien of niet te zien…

Afgelopen jaar was natuurlijk mijn top-tentoonstellingen-jaar ooit door de Maestro Van Wittel-tentoonstelling in Amersfoort. Dit jaar stonden er echter ook een paar mooie tentoonstellingen op het programma, waarvan er twee waren waar ik bijzonder naar uitkeek. Helaas is het in deze bizarre Corona-tijden niet mogelijk om al die mooie werken te bewonderen.. Of toch wel?

Zoals ik al eerder schreef, openen veel musea virtueel hun deuren en ook de twee exposities waar ik al kaartjes voor had, blijken via het internet op een bepaalde manier toch te bezichtigen.

“Van Eyck. Een optische revolutie” in het Museum voor Schone Kunsten in Gent was groots opgezet met de helft van alle aan Jan van Eyck toegeschreven werken plus werken afkomstig uit zijn atelier en een groot aantal meesterwerken uit dezelfde periode. Op de website kun je foto’s bekijken van de ingerichte museumzalen, kun je delen van de audioguide beluisteren en is er ook een virtuele rondleiding te zien: https://vaneyck2020.be/van-eyck-bij-je-thuis/ De video werd gemaakt door Toerisme Vlaanderen en hierin loop je door de tentoonstelling met een van de curatoren, Till-Holger Borchert (directeur van de Musea Brugge).

De tweede expositie waar ik erg naar uitkeek is “Raffaello 1520-1483” in de Scuderie del Quirinale in Rome. De scuderie zijn tegenwoordig in gebruik als expositieruimte maar waren vroeger de stallen van het Quirinaal-paleis dat er tegenover ligt. Over Raffaello Sanzio (of Rafaël zoals wij hem in Nederland meestal noemen) en de tentoonstelling zijn video’s te zien op hun site: https://www.scuderiequirinale.it/pagine/raffaello-oltre-la-mostra. De meeste filmpjes zijn in het Italiaans maar er is er ook een in het Engels waarbij je door de tentoonstelling kunt ‘lopen’. Raffaello wordt wel eens de beste schilder van de Renaissance genoemd en dat is niet zonder reden. Een overzichtstentoonstelling van zijn late werken in het Louvre in 2012-2103 trok al veel bezoekers (waaronder mijzelf en het was zeer de moeite waard kan ik melden). Ook deze expositie beloofde een enorme publiekstrekker te worden maar helaas zullen we het met de virtuele tour moeten doen.

Het Palazzo del Quirinale was in de tijd van Van Wittel een pauselijke residentie en is meermaals door hem afgebeeld. Dus waarmee kan ik dit stukje anders beëindigen dan een werk van zijn hand 😉

(Maar wel die andere mooie werken van Van Eyck en Raffaello gaan bekijken op het web hoor, zeker de moeite waard!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: