Luigi en ‘zijn’ boeken

Omdat het zijn verjaardag is, vandaag weer een klein verhaaltje over Luigi. Hij werd op 12 mei 1700 geboren in Napels maar zijn vader bracht hem al snel met zijn moeder terug naar Rome omdat het politieke klimaat in Napels behoorlijk onrustig werd. Luigi zou echter later in zijn leven terugkeren naar Napels om te gaan werken voor Karel van Bourbon voor wie hij het prachtige paleis van Caserta ontwierp. 

Luigi Vanvitelli kon het goed vinden met de koning van Napels en voelde zich ook door hem beschermd. De goede verstandhouding tussen de koning en zijn architect werd waarschijnlijk bevorderd door het feit dat beide heren een brede kennis en interesse hadden. Zo hadden zij allebei een grote belangstelling voor de literatuur. Karel van Bourbon stichtte in Napels ook een koninklijke uitgeverij, de Stamperia reale. Een onderneming die op grote sympathie en steun van de geletterde Vanvitelli kon rekenen. Luigi was namelijk een groot liefhebber van boeken, eigenlijk al sinds hij op jonge leeftijd een deel van de collectie van zijn grootvader erfde. Hij las boeken om zijn kennis uit te breiden maar accepteerde daarbij niet altijd zonder meer wat hij las. Zijn hele leven kocht hij manuscripten en gedrukte illustraties aan op allerlei gebieden. En hij hield zelfs notitieboeken bij over zijn ervaringen met de diverse publicaties. In Napels gebruikte hij zijn bibliotheek om met de koning te kunnen converseren en hem van advies te dienen op allerlei gebieden. Zo las hij bijvoorbeeld meerdere boeken over de antieke wereld naar aanleiding van de opgravingen bij Herculaneum. 

Nadat Karel van Bourbon de koninklijke uitgeverij had opgericht, vroeg hij Vanvitelli hem te helpen door het allerbeste papier in te kopen, gravures en drukwerk te controleren en zelfs typografie, kapitalen en illustraties te ontwerpen voor belangrijke uitgaven. Zo ontwierp Luigi  parlanti voor de publicatie van Le Antichità di Ercolano Esposte (‘De antiquiteiten van Herculaneum geopenbaard’). Deze parlanti zijn geïllustreerde initialen versierd met een figuratieve afbeelding waarvan de naam begint met de letter zelf. In het manuscript zijn er maar liefst 540 van deze ‘sprekende initialen’ die werden ontworpen door Luigi en gegraveerd door Carlo Nolli. 

Le Antichità di Ercolano Esposte werd gepubliceerd tussen 1757 en 1792 en bestaat uit acht delen met allerlei gravures van de bevindingen van het opgraven van de ruïnes van Herculaneum in het Koninkrijk Napels plus objecten van alle opgravingen die de Bourbons rond de Golf van Napels ondernamen inclusief Pompeii). Exemplaren van het boek werden naar allerlei belangrijke ontvangers in heel Europe gezonden.

Al eerder, in 1756, werd bij de koninklijke uitgeverij ook Luigi Vanvitelli’s Dichiarazione gedrukt, een uitgave met de ontwerpen voor het paleis van Caserta. In januari 1751 had Luigi een groot aantal etsen gemaakt van zijn ontwerpen, op verzoek van de koning en zijn vrouw. Ze wilden namelijk niet alleen een paleis hebben dat alle andere in Europa zou overtreffen, maar ook dat dit in Europa algemeen bekend was. Het boek met ontwerpen moest natuurlijk ook opvallen tussen andere publicaties en Karel van Bourbon en zijn vrouw bemoeiden zich dan ook intensief met de uitgave. Zo inspecteerden ze bijvoorbeeld zelf de pagina’s. De koning zond exemplaren van de publicatie naar meerdere Europese hoven, waaronder naar de vader van de koningin, de koning van Polen.  Ook Luigi zelf was trots op de publicatie, hij zond een aantal kopieen van ‘zijn’ boek over Caserta naar belangrijke vrienden en zijn broer Urbano in Rome. Zijn eigen exemplaar liet hij uiteindelijk na aan de Academie van Sint Lucas in Rome.

Eén gedachte over “Luigi en ‘zijn’ boeken”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: