Schepen van Vroom – nagekomen bericht

Na mijn stukje over de schepen van Vroom kreeg ik van een vriend nog wat extra informatie over het fluitschip als scheepstype. Namelijk dat het fluitschip naast wat in het stukje stond nog een groot voordeel had: dat door het kleine dek er minder tol werd geheven bij de doorgang van de Sont. De hoogte van de tol werd tot omstreeks 1665 (of 1667) bepaald door de oppervlakte van het dek. Het is dus inderdaad zo dat dit scheepstype niet zo geschikt was om naar de tropen te varen maar wel uitermate geschikt voor de vaart op het Oostzeegebied. Daarnaast gebruikte ik de term VOC waar ik WIC had moeten zeggen. De “oude” kamer van de WIC voor wat betreft het Noorderkwartier staat aan de Binnenluiendijk in Hoorn, naast Huis Bonck.

Als dank voor deze extra info bij deze nog een fijne afbeelding van een “scheepken” (want ik laat natuurlijk nooit een gelegenheid voorbij gaan om een mooi plaatje te delen 😉 ). De afbeelding is een prent getiteld ” Koopvaardijschip op zee, ca. 1600″ uit de collectie van het Rijksmuseum. De prentmaker is anoniem maar de prent is naar een ontwerp van Hendrik Cornelisz. Vroom. Plus dat op de achtersteven het wapen van Hoorn te zien is 🙂

Eén gedachte over “Schepen van Vroom – nagekomen bericht”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: