Resta – nagekomen bericht

Niet alleen kom ik er net achter dat het verhaal over Resta mijn honderste blog was (joechei!), kom ik daarnet dus net ook nog een heel leuk feit tegen. Reden genoeg voor een nagekomen bericht…

In 2012 was ik naar de grote Leonardo da Vinci-tentoonstelling in de National Gallery in Londen. Die dag staat nog steeds in mijn geheugen gegrift, niet alleen vanwege de prachtige tentoonstelling en de mooie werken van Da Vinci, maar ook omdat daar en die dag mijn Vanvitelli-Van Wittel-carrière begonnen is.

In de museumwinkel heb ik toen een etui gekocht met een afbeelding van de “Burlington House Cartoon”, een ontwerptekening voor het schilderij van de Maagd Maria met het kind en Sint Anna. Die etui heb ik altijd bij me omdat daar mijn pennen etc. in zitten en ligt dus nu ook op mijn bureau naast me.

Het ontwerp is een eerste versie en is niet het uiteindelijke ontwerp voor het schilderij geworden. Waar in de “Burlington House Cartoon” nog een kleine Johannes de Doper stond, is deze in het schilderij vervangen door een lammetje. Het schilderij was ook te zien op de tentoonstelling en is onderdeel van de collectie van het Louvre.

Maar wat schetst nu mijn verbazing? In het stuk over Sebastiano Resta waar ik nu in bezig ben, lees ik dus dat er nog een ander ontwerp was voor dit schilderij. Waarschijnlijk een latere versie want deze tekening komt sterk overeen het uiteindelijke schilderij. Maar nu komt het: deze had Resta in zijn bezit! Het ontwerp is door allerlei handen gegaan en via via halverwege de achttiende eeuw in het bezit gekomen van ene prins Nikolas Esterházy. Daarom stond dit ontwerp bekend als het “Resta-Esterházy-carton”. Vervolgens is het echter helaas tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan en nooit meer terecht gekomen.

2 gedachten over “Resta – nagekomen bericht”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: